Friday, June 22, 2012

Say 'NO' to pimples !

Photo caption : No pimples, PLEASE-E-E ! =,='

Hoho. Well, siapa yang nak ada jerawat aite. This post is about Pimples/Acne Treatment. How to take care of your pimples, that extends throughout your face. Shuu ! Shuuuu, pimples.
So these are the natural ways to treat your pimples. Let's check it out. :)

1. DO NOT touch or rub or POP your pimple !

Ianya cuma akan membuatkan jerawat korang semakin teruk. Malah, akan meninggalkan parut. Just let it being that way.

2. Jangan nak stress sangat lah okay.

Stress ! Stress just akan buat kulit korang semakin teruk. Dan jangan dok asyik memikirkan pasal jerawat yang ada kat muka korang tu. Kalau boleh tak payah hadap cermin langsung pun, so korang tak ada lah nak stress sangat pasal jerawat korang tu. Okay ? Chill ?

3. DON'T even TOUCH your face.

Kalau nak meraba menyentuh muka pun, make sure guys cuci tangan bersih-bersih. Bukan takat cuci pakai air saja, pakai sabun sekali okay. Alaa, yang macam dalam iklan cuci-cuci tangan tu, eh pencuci tangan tu. Elakkan daripada menongkat dagu dengan tangan korang tu. Make sure benda-benda yang selalu bersentuhan dengan muka korang bersih seperti, handphone, cermin mata nerd cute korang tu. Jangan malas cuci rambut, dan tak payah lah kalau duduk rumah pun dibiarkannya rambut tu mengerbang, rajin-rajin lah ikat rambut. Baru nampak kemas. Avoidkan rambut daripada terkena kat muka. Dan dan, tukar sarung bantal korang setiap 2 minggu. Eiii, banyak air liur basi. Opss. Hehe :)

4. Cuci muka selalu.

TAPI jangan sampai over cuci pulak sudah. Gunakan pencuci muka yang bersesuaian dengan kulit. Lepas dah cuci muka tepuk-tepuk muka korang bagi kering dengan tuala yang bersih. Jangan mengelap atau mengosok muka dengan kasar.

5. Drink a LOT-T-T of Water.

Source: Liesjuh.Deviantart

6. Avoid heavy make up.

Jangan pakai mekap tebal-tebal, better wear less make up, and you'll look more natural. Ohh, i love natural look. Tapi actually kalau jerawat dah tahap teruk better jangan pakai sebarang make up, just sentiasa rawat jerawat korang tu sampai elok.

Ohh, so natural. And ahaha i love A.J. :)

7. Excercise !

Have a routine everyday. And keep do it consistently every-day. Good for get a healthy and beauty body. ;)



So, hope guys and girls too (for sure) like this post. Say 'NO ! NO ! NO !' to pimples.
Okay. Bye, ninja. Hoho.
Assalamualaikum.

Monday, June 11, 2012

Short Story Today 2# : Story of a Blind Love



------------Copy & Paste Start------------

There was a blind girl who hated herself just because she’s blind. She hated everyone, except her loving boyfriend. He’s always there for her.

She said that if she could only see the world, she would marry her boyfriend. One day, someone donated a pair of eyes to her and then she can see everything, including her boyfriend.

Her boyfriend asked her, “now that you can see the world, will you marry me?” The girl was shocked when she saw that her boyfriend is blind too, and refused to marry him.

Her boyfriend walked away in tears, and later wrote a letter to her saying -

“Just take care of my eyes dear”.

------------Copy & Paste End------------

taken from here : Story of a Blind Love


I loveee this story very much. I was just so sad about the boy who gave his eyes to her. My tears are falling for the boy. That girl is stupid and very selfish !
This is a really inspiring story. It teaches us the real value of life and how we should care it, love it, fulfill it.


Love is not blind but people are blind who can’t see love.
Love is love, it is all about sacrifices and about happiness of your partner.

Bye.

Tuesday, June 05, 2012

Bagaimana Melaporkan Blog Copy Paste Untuk Blogger & WordPress by Ariff

Hello & Assalamualaikum. Keseluruhan entri kali ni just copy pase from Blog.Ariff - Bagaimana Melaporkan Blog Copy Paste Untuk Blogger & WordPress. I think it's important to share this entry with all of us. Any credit goes to Ariff. Thanks.

------------Copy & Paste Start------------

Bagaimana Melaporkan Blog Copy Paste Untuk Blogger & WordPress

Hanyalah pelakon tapi kita andaikan rupa pencuri itu adalah buruk seperti ini, seperti buruknya perbuatan mencuri entri orang lain
Masalah copy paste ni memang sampai bila-bila wujud sebab semua orang nak buat duit mudah dengan cepat dan senang. Kelemahan kita adalah tidak mengetahui cara dan saluran yang betul untuk melaporkan kes-kes kecurian harta intelek kita supaya tindakan dapat diambil terhadap pencuri-pencuri ini.

Blogger


In general, any original work of authorship may be protected by copyright. Copyrighted materials may be subject to claims of copyright infringement. The most common reason we take down content from blogs for copyright infringement is that they have republished unauthorized copies of copyrighted content, and the owners of the copyrighted content have alerted us that their content is being used without their permission. Once we become aware of an unauthorized use, we will remove the content promptly. – Blogger Copyright Policy

Google sebenarnya memberikan perlindungan terhadap mangsa pirated content ni. Blog yang dilaporkan mencuri content anda akan dipadam serta merta daripada Google setelah disahkan kesahihan laporan tersebut. Jika perkara tersebut berulang, maka akaun Google pesalah tersebut dipadam. Cara-caranya:
  1. Kenalpasti blog yang menggunakan karya anda tanpa kebenaran.
  2. Laporkan blog tersebut menggunakan borang ini.
  3. Isikan borang selengkapnya.
  4. Jika laporan tersebut disahkan kesahihannya, tindakan akan diambil.
Contoh content yang boleh menjadi isu copy-paste/copyright adalah:
  • Entri, sajak, gurindam, pantun dan sebagainya
  • Gambar
  • Fail MP3 dan lagu (artis Malaysia/syarikat rakaman boleh melaporkan blog-blog download yang menyebarkan .mp3 lagu anda)
  • Movies, movie trailers dan video
  • Pirated software
Dalam hal ni, aku lebih suka kalau orang yang copy paste entri aku (harap tak adalah, tapi kalau ada tolong bagitau eh..) menggunakan Blogger sebab perlindingan yang diberikan oleh Google sangat efektif dan cara untuk melaporkan kes sebegini pun sangat senang.

WordPress

Bagaimana pula kalau blog yang copy paste entri kita tu menggunakan WordPress self host? Yang ni susah sikit, tapi masih ada sesuatu yang boleh dilakukan selain daripada melenting di Twitter atau blog seperti ayam berak kapur.
Untuk kes WordPress self host, anda boleh memfailkan surat Digital Millenium Copyright Act (DMCA) terhadap pihak hosting dan ads network yang digunakan oleh blogger tadi. Tak pasti samada pihak hosting di Malaysia cukup professional atau tidak dalam membendung masalah copy paste ni, tapi cuba jelah apa yang boleh.
Untuk pengetahuan semua, semasa aku nak pindahkan hosting Shinjiru ni ke Singapura dulu, pihak hosting ada menghantar amaran supaya tak terlibat dalam kes copyright ni semua untuk mengelakkan akaun dibekukan. Jadi undang-undang DMCA ini boleh digunakan, cuma bergantung kepada pihak hosting samada ingin mengambil tindakan atau tidak.

Langkah-langkahnya:
  1. Kenalpasti blog yang menggunakan karya anda tanpa kebenaran.
  2. Tengok data Whois untuk domain tersebut, cari maklumat hosting yang digunakan berdasarkan domain server mereka.
  3. Hantar surat DMCA kepada syarikat hosting terbabit, juga kepada ads network yang digunakan.
  4. Untuk blog di WordPress.com, anda boleh menghantar surat melalui borang ini.
Selain daripada itu, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan daripada DMCA.com. DMCA.com menyediakan perkhidmatan untuk mengesan entri anda yang telah dicopy dan mereka akan melakukan satu ‘DMCA takedown’ percuma dalam setahun (DMCA takedown adalah langkah-langkah yang telah aku terangkan atas ni). Tak pasti samada perkhidmatan ini berkesan atau tidak, tapi anda boleh cuba kalau nak.

Kesimpulan

Tak susah sebenarnya nak membendung masalah copy paste ni. Kalaulah syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Innity dan Advertlets bersikap lebih serius dalam memastikan publisher mereka menyiarkan content yang berkualiti dan tidak dicuri daripada tempat lain, kes copy paste ni lebih mudah dihapuskan. Siapa yang tak takut kalau akaun ads mereka dibekukan, betul tak?
Samada berkesan atau tidak langkah-langkah atas ni masih tak diketahui tapi inilah yang sepatutnya dilakukan apabila berdepan dengan situasi ini. Harap dapat dikongsikan pengalaman anda dengan pembaca lain sekiranya anda beroleh kejayaan setelah mengikuti langkah-langkah di sini. Kepada yang melakukan perbuatan terkutuk ni, sila hentikan.

Rujukan: Blogger Copyright Policy, Stolen ContentDealing With Online Content Theft, Content Theft – What to Do, Gambar Pencuri

------------Copy & Paste End------------


That's all. Again, ALL credits goes to Ariff.
Bye, anon. Hoho.

Monday, June 04, 2012

Skin care yang paling BASIC

Assalamualaikum & Hi guys ehh, girls :)

Tak ramai yang tahu the most basic in skin care. This is the most basic that you must know. And remember, you must do each steps to get more healthy skin without left any step behind. You must keep it consistent.



1. Mencuci muka. 

You have to cleanse your face atleast twice daily. Bangun pagi dan before tidur. Cuci muka korang menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan kulit korang. And please don't use your body soap. Body soap akan membuatkan kulit korang semakin kering dan KASAR. Arghh, please don't okayy. Cuci muka korang sambil urut menggunakan jari atau kain yang lembut. Lap muka korang dengan menggunakan kain yang bersih. After that korang follow lah dengan toner untuk menghilangkan traces pencuci muka yang korang pakai. Tapi kalau kulit korang jenis yang sensitif better avoid tonner.

2. Exfoliate.

Exfoliate penting untuk membuang sel-sel kulit mati yang membuatkan kulit kusam & memperlambatkan proses pembaharuan kulit korang. Sure it is important tapi korang just digalakkan buat 2 atau 3 kali seminggu. Korang boleh guna facial scrub biasa, kat mana-mana pun ada jual. Kalau tak ada korang boleh guna gula putih/pasir yang halus dengan minyak zaitun, tak pun mix je dengan pencuci muka korang. :)

3. Steam.

Korang boleh cari mesin steam muka kat Watson. Tak pun korang boleh guna je apa yang ada kat dapur korang; panaskan air, letak dalam besen atau sinki then celup towel kecil & press towel kecil kat muka korang perlahan-lahan. Atau korang boleh halakan je muka korang kat air panas tu untuk 5 minit, JANGAN celup muka korang kat air panas tu sudah.  Be careful okayy. Don't burn yourself. :)

4. Mask muka.

Kat mana-mana pun boleh dapat mask muka ni. Ada banyak jenis, make sure mask tu sesuai dengan jenis kulit muka korang. Tak pun korang boleh DIY je. Easy. Banyak benda kat dapur yang korang boleh gunakan seperti; madu, telur, oat, cocoa, rice flour, gula putih, pisang, timun & limau. Have fun.



5. Pelembab muka.

Penting; selepas cuci muka. So that kulit muka korang tak kering. Moisturizer penting untuk semua jenis kulit. Tak kisah lah moisturizer macam mana pun, janji sesuai dengan jenis kulit korang.

6. Sunscreen.

Guna sunscreen setiap kali korang nak keluar. Untuk protect kulit korang daripada sun burn. Terutama kalau korang menetap di Malaysia. Haha, Malaysia is soooo HOT. c(=

Okay, thats all. Take a good care of your skin. It's so precious ! Hoho. Smile :)

Bye ninja !

Friday, June 01, 2012

Give Your Heart A Break

Love this song. Demi is freaking gorgeous and talented. Her voice is amazing and hers personality is beautiful. She was overcome a tough time in her life and is truly an inspiration.
Honestly I didn't really mind her before but this song brings tears in my eyes.






"Give Your Heart A Break"

The day I first met you
You told me you'd never fall in love
But now that I get you
I know fear is what it really was

Now here we are
So close yet so far
Haven't I passed the test
When will you realize
Baby, I'm not like the rest

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah

On Sunday you went home alone
There were tears in your eyes
I called your cell phone, my love
But you did not reply

The world is ours if we want it
We can take it if you just take my hand
There's no turning back now
Baby, try to understand

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong
Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break, give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break

There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break
Oh yeah, yeah

When your lips are on my lips
And our hearts beat as one
But you slip out of my fingertips
Every time you run, whoa-oh-whoa-oh-oh

Don't wanna break your heart
Wanna give your heart a break
I know you're scared it's wrong

Like you might make a mistake
There's just one life to live
And there's no time to wait, to waste
So let me give your heart a break
(Let me give your heart a break)

'Cause you've been hurt before
I can see it in your eyes
You try to smile it away, some things you can't disguise
Don't wanna break your heart
Maybe, I can ease the ache, the ache
So let me give your heart a break, give your heart a break
Let me give your heart a break, your heart a break

There's just so much you can take
Give your heart a break
Let me give your heart a break (your heart), your heart a break (a break)
Oh yeah, yeah

The day I first met you
You told me you'd never fall in love

Follow Dashboard